Gå til hovedindhold

Medicin og diabetes

Når man har diabetes, vil man ofte skulle tage flere slags medicin. Det er vigtigt at tage medicinen efter de anvisninger, man har fået af sine behandlere.

Billede af en mand, der fordeler piller i en pilleæske

Det er vigtigt at huske at tage sin medicin, når man har diabetes. En doseringsæske kan være et redskab til at sikre sig, at man ikke glemmer at tage den.

De fleste personer med diabetes vil på et eller andet tidspunkt have behov for at tage forskellige typer medicin.

Hvilken type medicin man skal tage, afhænger blandt andet af, hvilken type diabetes man har, og om man er i risiko for at udvikle eller allerede har følgesygdomme.

Hvornår har man gavn af medicin?

Det er altid lægens beslutning, om man skal i medicinsk behandling. Behandlingen afhænger blandt andet af, hvilken type diabetes man har, hvor længe man har haft det, ens alder, og om man har udviklet følgesygdomme.

Bivirkninger til medicinen, pris og ens egne ønsker og ressourcer kan også have indflydelse på det endelige valg.

Det er vigtigt altid at følge ens behandleres vejledning om, hvor meget medicin man skal tage, hvornår og hvordan man skal tage det.

Når man tager forskellige typer medicin

Mange med diabetes vil opleve, at de skal tage flere forskellige typer medicin samtidig. Ens behandler vil vejlede en i, hvordan man skal tage medicinen. 

Er man i tvivl, om det er sikkert at tage forskellige typer medicin samtidig, er det vigtigt at tale med sin behandler om det. 

Desuden kan der være hjælp at hente ved at bruge Lægemiddelstyrelsens database for interaktioner imellem forskellige typer medicin, naturlægemidler og vitaminer.

Find Lægemiddelstyrelsens interaktionsdatabase

Medicin og type 1-diabetes

Medicin og type 2-diabetes

Medicinsamtaler på apoteket

Når man får konstateret en kronisk sygdom, som diabetes, har man mulighed for at få en gratis medicinsamtale på apoteket. 

Det er en uddannet farmaceut, som står for samtalen. Formålet er, at give én information og værktøjer, så man bedst muligt kan følge den medicinske behandling, som ens læge har anbefalet. 

Man kan få en medicinsamtale i disse situationer:

  • Man har inden for de sidste 6 måneder fået konstateret diabetes. Samtalen skal hjælpe én godt i gang med at tage sin medicin.
  • Man har haft diabetes i mindst 12 måneder og har fået medicin, men har problemer med at få taget sin medicin. 

Tilbuddet gælder også forældre til børn, der har diabetes.

Læs mere om medicinsamtaler på apoteket.dk

Fordel udgifterne til medicin over året

I Danmark er der tilskud til det meste receptpligtige medicin. Det gælder også diabetesmedicin.

Tilskuddets størrelse afhænger af ens samlede årlige udgifter til medicin. Jo større udgifter man har over et år, des mere får man i tilskud. 

Tilskuddet vil være lille i starten af tilskudsåret, men i takt med, at man har købt mere og mere medicin, vil tilskuddets størrelse øges.

Henstandsordning

Tilskudssystemet betyder, at man i starten af et tilskudsår vil opleve at have højere medicinudgifter end senere på året. Det kan for nogle være en byrde for deres økonomi.

For personer med et stort årligt medicinforbrug (over cirka 20.000 kr.), kan man indgå en aftale med sit lokale apotek om at fordele sine medicinudgifter over 12 måneder.

Det kaldes en henstandsordning og er gratis at oprette.

Det er en god idé at kontakte sit lokale apotek for at høre mere om ordningen og vurdere, om den kunne være en relevant mulighed for en.

Læs mere om henstandsordningen hos apoteket.dk

Hvis man glemmer at tage sin medicin

Det kan være svært at huske at tage sin medicin, og nogle gange glemmer man det simpelthen.

Hvis man ikke får taget sin diabetesmedicin, når man skal, er det vigtigt, at man ved, hvad man skal gøre. Det afhænger nemlig af hvilken type medicin, man får.

På apoteket.dk man kan læse mere om, hvad man skal gøre, hvis man glemmer sin diabetesmedicin, og hvordan man udgår både at få for lavt og for højt blodsukker efter glemt medicin.

Læs mere om at glemme at tage sin diabetesmedicin på apoteket.dk 

Videoer om at glemme sin medicin

Nedenfor kan man få råd og vejledning om, hvad man skal gøre, hvis man glemmer at tage sin blodsukkersænkende medicin i tabletform, f.eks. metformin.

Type 2-diabetes og glemt medicin. Varighed: 2 minutter og 5 sekunder. (Video: Helbredsprofilen.dk)

Nedenfor kan man få råd og vejledning om, hvad man skal gøre, hvis man glemmer at tage sin insulin.

Jeg har glemt at tage min insulin - hvad gør jeg? Varighed: 1 minut og 49 sekunder. (Video: Helbredsprofilen.dk)

Redskaber til at huske sin medicin

Der findes flere redskaber til at huske at tage sin medicin.

Et eksempel er appen 'apoteket'. Appen indeholder en medicinhusker, hvor man kan oprette sin medicin, og automatisk få besked, når det er tid til at tage den.

I appen kan man blandt andet også forny recepter og oprette faste bestillinger af medicin.

Læs mere om og hent appen 'apoteket'

Faste rutiner og doseringsæsker

Andre gode råd til at huske at tage sin medicin er at have faste rutiner, så man tager den på samme tidspunkt hver dag. 

For nogle kan det være en hjælp at opbevare deres medicin i doseringsæsker til en enkelt dags eller en uges forbrug. Doseringsæsker kan købes på apoteket. 

Sidst opdateret: 20. marts 2024